Wegańskie ciasto kokosowo-cukiniowe bez glutenu

Dawno nie było nic kokosowego, więc jest – zdrowe fit ciasto kokosowo-cukiniowe. Wystarczy zetrzeć cukinię, dodać pozostałe składniki, wymieszać i piec. Przepis bezglutenowy, bez jajek, mleka i innych popularnych alergenów.

Składniki:

1 szkl. wiórków kokosowych + do posypania

3/4 szkl. mąki ryżowej

1/4 szkl. mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia bg

1 czubata szklanka startej cukinii

4 łyżki oleju kokosowego (lub innego)

1/2 szkl. ksylitolu (lub cukru, miodu albo innego słodzidła)

3/4 szkl. mleka (w wersji wegańskiej roślinnego, ale można równie dobrze użyć krowiego)

Cukinię myjemy, wydrążamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach (nie obieramy). Do cukinii dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy, przekładamy do tortownicy (u mnie o średnicy 24 cm – ciasto wychodzi dosyć płaskie), posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut (do suchego patyczka). Ja użyłam trybu grzałka góra-dół.

Fit ciasto kokosowo-cukiniowe poleca się na niedzielę! ❤️ #bezglutenu #glutenfree #bezcukru #sugarfree #diet #healthy #yummy #pornfood #dieta #dietetycznie #befit #behealthy #ciasto #cake #ciastozcukinii #kokos #eatclean #eathealthy #vege #weganskie #vegan #coconut #courgette #courgettecake #fitcake

Fit ciasto kokosowo-cukiniowe poleca się na niedzielę! ❤️ #bezglutenu #glutenfree #bezcukru #sugarfree #diet #healthy #yummy #pornfood #dieta #dietetycznie #befit #behealthy #ciasto #cake #ciastozcukinii #kokos #eatclean #eathealthy #vege #weganskie #vegan #coconut #courgette #courgettecake #fitcake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>