Bezglutenowe zielone babeczki ze świeżym szpinakiem i twarożkiem kokosowym

Zielone babeczki nie tylko piękne wyglądają, lecz także świetnie smakują. Sprawdzą się zarówno na przyjęciach dla dzieci, jak i dla dorosłych. Gwarantuję, że większość zapyta, w jaki sposób zostały zrobione :) Dodatkowy plus muffinek ze szpinakiem? Można w ten sposób przemycić szpinak do diety nawet tych, którzy się bardzo przed nim wzbraniają :)

Składniki:

Ciasto

1/2 szkl. mąki ryżowej

1 szkl. mąki kukurydzianej

2 jajka

3/4 szkl. słodzidła (dowolnego)

120 g świeżego szpinaku

3/4 szkl. mleka (dowolnego, może być roślinne)

3 łyżki oleju (dowolnego)

wiórki kokosowe do posypania

Masa serowa

100 g twarogu

2 czubate łyżki wiórków kokosowych

1 łyżeczka słodzidła

2 łyżki jogurtu naturalnego

Szpinak blendujemy z mlekiem i olejem aż do pełnego połączenia się składników. Do miski przelewamy masę szpinakową, dodajemy, słodzidło, mąki i jajka, mieszamy – wystarczy dobrze wymieszać łyżką. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki, posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach. Gdy muffinki/babeczki ostygną, przekładamy masą serową – aby ją przygotować wystarczy rozgnieść ser widelcem i wymieszać z pozostałymi składnikami. Oczywiście masę serową można pominąć, muffinki i tak są lekko wilgotne :)

IMG_20160515_110937

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>