Bezglutenowa dwukolorowa babka z mąki gryczanej

Pyszne, lekko wilgotne ciasto z polewą czekoladową – brzmi dobrze? Poniżej znajdziecie przepis na to cudo :) Ciągle próbuję zrobić idealną babkę. Ta okazała się strzałem w dziesiątkę, zwłaszcza z tym dodatkiem czekolady… Mniam!

Składniki:

2 szkl. mąki gryczanej

2 jajka

1 i 1/4 szkl. mleczka kokosowego

3 łyżki oleju kokosowego

5-6 łyżek słodzidła – u mnie miód (jeśli lubicie słodkie ciasta, możecie dać nawet więcej)

1 łyżeczka sody albo bezglutenowego proszku do pieczenia

2 czubate łyżki kakao lub karobu

100 g gorzkiej czekolady o jak największej zawartości kakao

Wszystkie składniki poza kakao/karobem miksujemy na gładką masę. Połowę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą połowę mieszamy łyżką z kakao/karobem, przekładamy na górę ciasta. Całość pieczemy przez około 30 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto wystygnie, polewamy je czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

Wiecie co to? To bezglutenowe ciasto z mąki gryczanej z polewą czekoladową ❤ #bezcukru #sugarfree #diet #healthy #yummy #pornfood #dieta #dietetycznie #bezglutenu #glutenfree #ciasto #cake #eatclean #eathealthy #darkchocolate #prawiebabka

Wiecie co to? To bezglutenowe ciasto z mąki gryczanej z polewą czekoladową ❤ #bezcukru #sugarfree #diet #healthy #yummy #pornfood #dieta #dietetycznie #bezglutenu #glutenfree #ciasto #cake #eatclean #eathealthy #darkchocolate #prawiebabka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>