Bezglutenowa zapiekanka makaronowa

Zapiekanki są proste, szybkie i smaczne. Kiedyś robiłam je w wersji glutenowej – teraz mimo bycia bezglutkiem nie chciałam z nich zrezygnować. To super sposób na pyszny obiad, bo kto nie lubi makaronu :) Oczywiście można je bardziej urozmaicić, ja przypominam Wam o tej najzwyklejszej wersji.

Składniki (na 4-5 porcji):

400 g makaronu bezglutenowego (u mnie świderki)

500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)

250 g przecieru pomidorowego (używam stosunkowo rzadkiego z kartonika, jeśli korzystacie z koncentratu wystarczy go rozrzedzić wodą)

przyprawy do smaku (sól, pieprz, oregano, bazylia, majeranek, ostra i słodka papryka, czosnek granulowany, cząber)

50 g sera żółtego bez glutenu

Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu – gotujemy aż będzie al dente. Na suchej patelni podsmażamy mięso mielone, zalewamy przecierem pomidorowym i doprawiamy do smaku. Tu macie szansę na inwencję – do tak przygotowanego sosu można dodać np. podduszone warzywa. W naczyniu żaroodpornym (można je wysmarować olejem) układamy warstwę makaronu, następnie warstwę mięsa z sosem i ponownie warstwę makaronu. Na wierzch ścieramy żółty ser. Wszystko zapiekamy przez 20-25 minut w 180 stopniach.

20160320_160733 (1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>