Wegańskie ciasteczka z nasion i orzechów

Pyszne, słodkie i wegańskie ciasteczka bez glutenu i bez cukru – czy to w ogóle możliwe? Oczywiście :) Moje ciasteczka pozostawiają pewną dowolność, jeśli chodzi o wybór składników. Na pewno wyjdą każdemu – obiecuje. Będą super przekąską do kawy :)

Składniki:

1 banan

3 łyżki płatków owsianych bezglutenowych

1 łyżka dowolnych orzechów (u mnie fistaszki bez soli)

3 łyżki siemienia lnianego

3 łyżki dowolnych nasion (u mnie słonecznik)

Banana blendujemy na gładką masę. Nasiona i orzechy siekamy na kawałki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formujemy ciasteczka, układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.

IMG_20160322_205830

2 myśli nt. „Wegańskie ciasteczka z nasion i orzechów

  1. ~Izabela

    Czy płatki owsiane można czymś zastąpić – u nas owies (oczuwiście bezglutenowy) nie jest tolerowany przez celiaków

    Odpowiedz
    1. Justyna Autor wpisu

      Można spróbować zupełnie bez płatków owsianych, chociaż istnieje ryzyko, że ciasteczka będą się trochę rozpadały. Ewentualnie zastąpić płatkami jaglanymi :)

      Odpowiedz

Odpowiedz na „~IzabelaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>