Bezglutenowe ciasto orzechowe

Jeśli lubicie orzechy, to ciasto jest dla Was :) Bezglutenowy orzechowiec wychodzi bardzo mocno orzechowy i lekko wilgotny – pycha! Przy pieczeniu w całym domu pachnie po prostu bosko i chociażby dlatego warto go zrobić. W dodatku jest bardzo prosty do wykonania, myślę, że wyjdzie każdemu :)

Składniki:

3 dojrzałe banany

2 łyżki masła orzechowego (u mnie takie 100% orzechów)

2 filiżanki dowolnego mleka

2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

5 łyżek mąki kokosowej

2 filiżanki mąk bezglutenowych (u mnie 1 filiżanka mąki gryczanej, 1/2 filiżanki mąki ryżowej i 1/2 filiżanki mąki kukurydzianej)

3/4 filiżanki fistaszków niesolonych

olej kokosowy do wysmarowania formy

opcjonalnie – 2 łyżki słodzidła (dodajcie tylko wtedy, gdy używacie niesłodzonego masła i niezbyt dojrzałych bananów)

 

Banany blendujemy na gładką masę z masłem orzechowym, dodajemy mleko, mąki, proszek do pieczenia i ewentualnie słodzidło. Na koniec dorzucamy posiekane wcześniej fistaszki i mieszamy łyżką. Przekładamy do wysmarowanej olejem formy – u mnie standardowa okrągła forma o średnicy 21 cm – pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach aż ciasto nabierze lekko złocistego koloru. Studzimy w wyłączonym piekarniku.

ciasto orzechowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>