Ciasto jagielnik Bounty – bezglutenowe, mocno kokosowe, bez cukru

Najbardziej uniwersalne ciasto świata. Może smakować jak Rafaello – gdy posypiecie je wiórkami kokosowymi, jak Bounty – z polewą czekoladową, jak miks kokosowo-owocowy – z galaretką i owocami na wierzchu. Nie macie piekarnika? Nic nie szkodzi. Nie tolerujecie laktozy/jesteście weganami? Także to da się załatwić. Wystarczą cztery podstawowe składniki, garnek i trochę cierpliwości :) Podstawowy przepis pochodzi z bloga Veganbanda.

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej

3 szklanki mleka  (może być bez laktozy, sojowe, kokosowe lub inne roślinne)

1 szklanka wody

5 łyżek słodzidła (u mnie ksylitol)

200 g wiórków kokosowych

olej kokosowy do wysmarowania formy

opcjonalnie – gorzka czekolada

Kaszę jaglaną płuczemy dokładnie wodą żeby pozbyć się goryczki. Zalewamy 2 szklankami mleka i 1 szklanką wody, gotujemy do miękkości. Gdy kasza będzie miękka, dodajemy kolejną szklankę mleka, wiórki kokosowe i coś do osłodzenia. Najlepiej spróbować, jak smakuje masa zanim się doda większą ilość słodzidła. Tak przygotowane ciasto zagotowujemy i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu ciągle mieszając (aż wyraźnie będzie widać, że wchłonęło praktycznie cały płyn). Masę blendujemy na gładko, przekładamy do tortownicy wysmarowanej olejem kokosowym i studzimy. Gdy stężeje, polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i opcjonalnie dekorujemy wiórkami. Najlepiej zostawić ciasto na noc w lodówce.

Jagielnik Bounty ❤ bez glutenu, cukru, możliwy do zrobienia w wersji wegańskiej :) #bezcukru #sugarfree #diet #healthy #yummy #pornfood #dieta #dietetycznie #bezglutenu #glutenfree #jagielnik #sernikbezsera #kaszajaglana #bounty #kokos #czekolada #eatclean #vegan #vege #homemade

Jagielnik Bounty ❤ bez glutenu, cukru, możliwy do zrobienia w wersji wegańskiej :) #bezcukru #sugarfree #diet #healthy #yummy #pornfood #dieta #dietetycznie #bezglutenu #glutenfree #jagielnik #sernikbezsera #kaszajaglana #bounty #kokos #czekolada #eatclean #vegan #vege #homemade

7 myśli nt. „Ciasto jagielnik Bounty – bezglutenowe, mocno kokosowe, bez cukru

  1. ~Kasia

    Wczoraj robiłam. Przepyszne☺ Rzeczywiście smakuje jak baton bounty☺ ja zrobiłam na wierzchu z czekoladą mleczną milka☺

    Odpowiedz
    1. Justyna Autor wpisu

      Hehe przyjmę to za komplement dla ciasta – chociaż polecam jednak poczekać i je schłodzić ;)

      Odpowiedz

Odpowiedz na „~KasiaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>