Bezglutenowe pieczone pączki

Miałam nie robić niczego specjalnego na tłusty czwartek, ale jednak się skusiłam :) Na funpage’u Bezbolesne Usuwanie Cukru z Diety, który tak ogólnie bardzo polecam, znalazłam przepis idealny. Pączki, a raczej minibabeczki (przynajmniej w mojej wersji) można przygotować w niecałe 20 minut! To tak proste, że żal nie spróbować :) Jeśli macie foremki na donuty warto je wykorzystać.

Składniki:

6 jajek

1/2 filiżanki oleju kokosowego

1/2 filiżanki słodzidła (u mnie miód)

3/4 filiżanki mąki kokosowej

niecała łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

niecała łyżeczka soli

Polewa – tabliczka gorzkiej czekolady

Jajka miksujemy z dowolnym słodzidłem na gładką masę. Później dodajemy olej kokosowy (jeśli ma stałą konsystencję należy go najpierw rozpuścić np. w mikrofali), proszek do pieczenia, sól i mąkę. Ciasto ma niezbyt gęstą konsystencję. Przekładamy do dowolnych foremek – na muffinki (wychodzi 12 sztuk) albo donuty (ok. 9 sztuk), pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach.

Po ostygnięciu polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej :)

IMG_20160204_180204

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>