Bezglutenowa, wegańska, dietetyczna szarlotka z mąki kukurydzianej

Ciasto dla każdego – wegańskie, bez glutenu, bez laktozy, bez cukru. Doskonale pasuje nie tylko do kawy, lecz także na imprezę. Będzie smakowała zwłaszcza osobom na diecie :) Szarlotka wychodzi krucha, a jej słodkość zależy od słodkości jabłek. Ja polecam, bo przy okazji pięknie wygląda :)

Składniki:

2 szklanki mąki kukurydzianej bezglutenowej

120 ml oleju kokosowego płynnego

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

2 czubate łyżki ksylitolu

1 kg słodkich jabłek

1/2 łyżeczki cynamonu

Z mąk, ksylitolu i oleju kokosowego zagniatamy ciasto. Jeśli słabo się klei, można dodać jeszcze oleju, jeśli jest za mało sypkie – mąki kukurydzianej. Gotowe ciasto wkładamy na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wykładamy tortownicę (posmarowaną wcześniej niewielką ilością oleju kokosowego) większością ciasta. Spód nakłuwamy i podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach. Jabłka obieramy, kroimy na plasterki, mieszamy z cynamonem. Przekładamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy powycinane (u mnie w kształcie serduszek) pozostałe ciasto. Pieczemy całość około 30 minut w 180 stopniach.

bezglutenowa szarlotka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>