Pyszne bezglutenowe pierniczki

Gdy patrzę na media społecznościowe, mam wrażenie, że jestem jedyną osobą, która tak długo zwlekała z pieczeniem pierniczków :) Niestety ze względu na samopoczucie i brak czasu upiekłam je dopiero wczoraj. Nadal jednak mam nadzieję, że zmiękną do świąt. Ciasto bezglutenowe ma jedną złą cechę, dość ciężko się wałkuje, przynajmniej to, z którego ja korzystałam. Jednak niezrażona tym faktem zrobiłam 3 blaszki ciasteczek :)

Przepis pochodzi z otchłani internetu, niestety nie zapisałam sobie, skąd dokładnie.

Składniki:

170 g mąki kukurydzianej

150 g mąki ryżowej

80 g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka sody

2 łyżeczki przyprawy do piernika

1 łyżeczka kakao/karobu

125 g masła

150 ml miodu

Z wszystkich składników należy wyrobić dość elastyczne ciasto. Całość dzielimy na 2-3 kawałki i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy, wycinamy kształty i pieczemy około 4-8 minut (w zależności od grubości) w 180 stopniach. W przepisie wykorzystałam miód, bo mam zamiar wcinać pierniczki po ukończeniu wyzwania cukrowego :)

My own gingerbreads :) #glutenfree #bezglutenu #befit #behealthy #bezcukru #sugarfree #diet #healthy #yummy #pornfood #dieta #dietetycznie #gingrebread #christmas #timeforchristmas #homemade

My own gingerbreads :) #glutenfree #bezglutenu #befit #behealthy #bezcukru #sugarfree #diet #healthy #yummy #pornfood #dieta #dietetycznie #gingrebread #christmas #timeforchristmas #homemade

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>