Pyszne naleśniki z mąki kukurydzianej bez glutenu i bez cukru

Dzisiaj znowu coś kukurydzianego – w zależności od tego, jakiego farszu użyjecie, może to być śniadanie, obiad albo kolacja. W wersji takiej, jak moja, z białym serem i rodzynkami raczej pasuje na śniadanie lub kolację. Jeśli użyjecie na przykład kurczaka, szpinaku i sera feta będą pysznym obiadem. Te naleśniki, mimo że bezglutenowe, wychodzą elastyczne, smakują nawet glutenowcom (kilkakrotnie przetestowałam na mężu), ale uwaga, na drugi dzień mogą być bardziej kruche. Ja nie zważając na to pakuje je do lunchboxa :)

Składniki:

2 jajka (w wersji wege można zamienić na papkę z 2 bananów)

6 łyżek oleju

8 czubatych łyżek mąki kukurydzianej

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

200 ml mleka bez laktozy/roślinnego

około 50-100 ml wody gazowanej

Naleśniki można przygotować bez użycia miksera. Do mąki ziemniaczanej dolewamy odrobinę wody i mieszamy żeby utworzyła się zawiesina. Wszystkie składniki oprócz wody gazowanej energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wodę dodajemy na końcu ze względu na to, że wtedy możemy kontrolować gęstość masy. Placuszki smażymy na suchej patelni – łatwo się je przewraca.

Z takich proporcji wyszło mi 7 dużych naleśników :) Przepis pochodzi gdzieś z otchłani internetu i został znaleziony dawno temu, więc nie jestem w stanie podać źródła. Ważne, że zawsze wychodzi :)

naleśniki bez glutenu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>