Drobiowo-wołowy rosół – dobre polskie danie w bezglutenowej wersji

Dzisiaj niedziela, a niedziela w polskich domach nieodłącznie kojarzy się z rosołem :) Mój mąż też zażyczył sobie tę zupę, wobec tego przedstawiam Wam doskonały przepis na rosół. Ja sama zjadam go z dużą ilością pietruszki i z makaronem ryżowym (który nomen omen super smakuje też z pomidorową).

Składniki:

5 l wody

4 podudzia z kurczaka

1 kawałek szpondra wołowego

3 marchewki

2 pietruszki

1 cebula

1 por (bez zielonej części)

pół selera

2 liście laurowe

4 szt. ziela angielskiego

sól

pieprz

natka pietruszki

Do takiego rosołu nie trzeba dodawać żadnych ulepszaczy – wystarczy trochę cierpliwości i można się cieszyć jego wyjątkowym smakiem.

Do zimnej wody (to ważne, bo dzięki temu mięso „odda” swój smak do wywaru) wrzucamy mięso, odszumowujemy w razie potrzeby, zagotowujemy. W między czasie obieramy warzywa, ja dodatkowo marchewkę kroję na mniejsze kawałki, cebulę opalamy na ogniu (ten pomysł podpatrzyłam dawno temu u mamy, taka „karmelizowana” cebula nadaje rosołowi specyficznego smaku i ładnego żółtego koloru – cebulę wystarczy wbić na widelec i opalać z każdej strony). Wszystkie warzywa, liście laurowe i ziele angielskie dodajemy do rosołu. Czasem w tym momencie wrzucam też kilkanaście ziaren pieprzu. Całość gotujemy około 3-4 godzin, od czasu do czasu można dolać niewielką ilość zimnej wody żeby zupa zbyt mocno nie wrzała. W wersji bezglutenowej podajemy z makaronem ryżowym albo kukurydzianym, koniecznie posypujemy świeżą natką pietruszki :)

Jeśli chcecie aby rosół był mniej tłusty, po ostygnięciu zbierzcie warstwę tłuszczyku, która zbierze się na górze. A dodatkowo polecam wykorzystać mięso z wywaru – będzie super do krokietów, pierogów, kurczaka do sałatek czy makaronu :)

Zdjęcie trochę przekłamuje kolor, bo w rzeczywistości zupa jest typowo żółta.

20151206_170620-2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>