Bezglutenowe ciasto z jagodami – bez cukru i jajek

W związku z weekendem pozwalam sobie na jeszcze jedną słodkość – zdrowe bezglutenowe ciasto z jagodami bez cukru i bez jajek. Wychodzi puszyste, jak dla mnie wystarczająco słodkie (ewentualnie można je dosłodzić, ale ja ze względu na wyzwanie cukrowe nie używam cukru, miodu ani innych słodzików). Będzie pyszne także z polewą czekoladową, jeśli jecie cukier :)

Składniki:

1,5 szkl. mąki kukurydzianej

2 duże dojrzałe banany

150 g jogurtu naturalnego

2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

2 łyżki oleju

duża garść jagód mrożonych

2 łyżki wiórków kokosowych

Banany blendujemy na gładką masę, dodajemy do nich pozostałe składniki i mieszamy – wystarczy wymieszać łyżką. Masę przekładamy do małej keksówki (u mnie 24 x 11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w 180 st. przez około 30-35 minut. Samo przygotowanie ciasta jest bardzo szybkie, zresztą pieczenie również, dlatego doskonale nadaje się na deser dla gości :)

bezglutenowe ciasto z jagodami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>