Cukinia pieczona z ryżem, kurczakiem i warzywami

Pieczona cukinia to świetny pomysł na obiad – łatwo go zabrać do pracy – i na smaczną kolację. Moja wersja jest klasyczna, z ryżem, warzywami i kurczakiem, ale możecie tu eksperymentować :)

Składniki (dla 2 osób):

1 średniej wielkości cukinia

1 gotowane podudzie z kurczaka (bez skóry)

pół woreczka ugotowanego ryżu

kilka pieczarek

pół dużej cebuli

1 plasterek sera żółtego (bez glutenu)

sól

pieprz

ostra papryka

łyżka oleju

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię razem z olejem. Gdy warzywa będą już miękkie, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, ryż oraz przyprawy. W między czasie myjemy cukinię, kroimy na pół i wydrążamy środek. Gotowy farsz nakładamy do łódeczek z cukinii, przykrywamy serem, posypujemy ostrą papryką. Pieczemy przez 20-30 minut w zależności od wielkości cukinii.

Ostatnio bardzo przypadł mi do gustu gotowany kurczak, dlatego znowu pojawia się w przepisie. Poza tym, tak jak pisałam wcześniej, możecie do tego dania wykorzystać wszystko, co macie w lodówce i co nadaje się do farszu. Jeśli chcecie, aby danie było mniej kaloryczne, zrezygnujcie z sera :)

Cukinia zapiekana z ryżem, kurczakiem i warzywami :) #mniam  #healthyfood #glutenfree #bezglutenu #cukinia #goodfood

Cukinia zapiekana z ryżem, kurczakiem i warzywami :) #mniam #healthyfood #glutenfree #bezglutenu #cukinia #goodfood

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>