Bezglutenowe bułki kukurydziane

Rzadko mam ochotę na pieczywo, ale czasem mi się zdarza – dzisiaj właśnie naszło mnie na kanapkę :) Zdecydowanie nie przepadam za gotowymi produktami bezglutenowymi, dlatego jeśli już miałam zjeść bułeczki, wolałam zrobić je sama. W poszukiwaniach jakiegoś prostego przepisu trafiłam do Lawendowego Domu. Receptura jest wręcz banalna – trochę zmodyfikowana przeze mnie – bułeczki wychodzą chrupiące, mocno kukurydziane (co może niektórym przeszkadzać, dla mnie było super).

Składniki:

1,5 szkl. mąki kukurydzianej

1 łyżeczka oleju/oliwy

150 g gęstego jogurtu naturalnego

2 jajka

2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

garść słonecznika

Wszystkie składniki mieszamy, formujemy bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy ulubionymi ziarnami, pieczemy w 200 st. przez około 20-25 minut (w zależności od wielkości bułeczek). Ze względu na to, że wypiek jest bardzo sycący, polecam zrobienie niewielkich kuleczek.

Jeszcze ciepłe bezglutenowe bułeczki :) Przepis niedługo na blogu.  #glutenfree #bezglutenu #bezcukru #buleczki #roll #homemade

Jeszcze ciepłe bezglutenowe bułeczki :) Przepis niedługo na blogu. #glutenfree #bezglutenu #bezcukru #buleczki #roll #homemade

4 myśli nt. „Bezglutenowe bułki kukurydziane

  1. ~Chaotyczna

    Wyglądają wspaniale. :) Czasem robię domowe pieczywo i przyznam, że je uwielbiam. Bułki kukurydziane też bardzo lubię ale ich akurat nigdy nie próbowałam upiec w domu! :D Z chęcią wypróbuję ten przepis. :)

    Odpowiedz
    1. Justyna Autor wpisu

      Jeśli lubisz pieczywo kukurydziane, to polecam :) Bułeczki wychodzą mocno kukurydziane, chrupiące i bardzo sycące :)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>