Wegańskie bezglutenowe pyszne naleśniki

Naleśniki idealne – dosłownie dla każdego – wegańskie, bezglutenowe, bezcukrowe. Przeważnie korzystam z bezglutenowego przepisu na naleśniki kukurydziane, ale dzisiaj w każdym sklepie w mojej okolicy wykupili odpowiednią mąkę. Być może ktoś planuje kukurydzianą inwazję na warszawski Grochów ;) Gdy już prawie się pogodziłam, że dziś naleśników nie będzie, zaczęłam szybko przeglądać zasoby internetów – trafiłam do Ammniam i postanowiłam spróbować.

Składniki:

300 g kaszy gryczanej niepalonej

1 szkl. wody gazowanej (lub więcej, jeśli ciasto będzie wychodziło zbyt gęste)

3 łyżki oleju (dodałam do masy, ale można po prostu użyć go bezpośrednio na patelni)

Kaszę gryczaną niepaloną płuczemy, zalewamy dużą ilością wody i odstawiamy na 8 do 12 godzin. Jeśli chcecie zjeść naleśniki rano, namoczcie kaszę wieczorem, jeśli mają być posiłkiem po pracy, przygotujcie ten najważniejszy składnik rano. Gdy kasza jest gotowa, przygotowanie staje się banalnie proste – blendujemy ją z wodą (gdy nie zależy Wam na wegańskiej wersji, możecie zamienić wodę na mleko) i olejem (opcjonalnie – jeśli nie, polejmy nim patelnię) aż do uzyskania gładkiej masy. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron.

Naleśniki doskonale smakują zarówno z proponowanym wcześniej kremem czekoladowym, jak i z wytrawnym, warzywnym nadzieniem. Pochwalił je nawet mój mąż, który jest dosyć wybredny :)

bezglutenowe naleśniki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>