Dietetyczne wytrawne muffinki z jajek

Wytrawne muffinki z jajek będą doskonałym pomysłem zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione składniki.

Składniki:

2 jajka

2 plasterki chudej szynki

1 plasterek sera (opcjonalnie)

szczypiorek

szczypta ostrej papryki

majeranek

sól i pieprz do smaku

olej do posmarowania foremek na muffinki

Szynkę i ser kroimy na małe kawałki. Formę na muffinki smarujemy olejem – jeżeli używacie sylikonowych foremek, nie będzie to konieczne – wrzucamy po trochu sera i szynki. Jajka mieszamy z przyprawami i przelewamy do foremek. Uważajcie tylko, aby masa wypełniła foremki maksymalnie do połowy, inaczej podczas pieczenia jajka „wyjdą górą” :) Tak przygotowane pieczemy około 10-15 minut w 190 st.

Z przepisu wyjdzie około 4 szt. muffinek, które najlepiej smakują na ciepło.

muffinki jajeczne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>