Domowa zupa fasolowa

W takie dni, jak dziś, marzę o sycącej, rozgrzewającej zupie. Fasolowa może nie jest najszybsza w przygotowaniu, ale za to doskonale zaspokaja apetyt. Moim zdaniem najlepszą fasolową gotuje się na kościach wędzonych, dlatego do spróbowania takiej wersji Was namawiam :)

Składniki:

3 l wody (w moim przypadku średni garnek)

kości wędzone (najlepiej gdyby miały sporo mięsa)

fasola jaś (w zależności od tego, jak gęste zupy lubicie, w moim przypadku około 300 g)

kilka ziemniaków

2 marchewki

liście laurowe

ziele angielskie

kminek

sól

pieprz

majeranek

 

Do garnka z zimną wodą wkładamy kości wędzone, gotujemy, odszumowujemy jeśli to konieczne. Następnie dodajemy namoczoną wcześniej fasolę (ja przeważnie zostawiam ją na całą noc, a zupę przygotowuję dopiero następnego ranka), ziele – 3-4 ziarenka i 2 liście laurowe. Całość gotujemy na małym ogniu aż do zmięknięcia fasoli – przeważnie trwa to około 2-3 godz. w zależności od odmiany fasoli i długości moczenia. Gdy fasola będzie miękka, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Pod koniec gotowania wyciągamy część fasoli, blendujemy albo rozgniatamy widelcem, przerzucamy do garnka. Dzięki temu zupa ma gęstszą konsystencję, a my unikamy niepotrzebnych zasmażek podnoszących tylko jej kaloryczność. Tak przygotowaną całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Ten ostatni element poprawia trawienie, co może się przydać przy tak zimowej potrawie :)

grochowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>